GEBOUWBEHEER » BEVEILIGINGSBEDRIJF » BEVEILIGINGSYSTEMEN

BEVEILIGINGSYSTEMEN BEDRIJVEN


Beveiligingsystemen in bedrijven voorkomen schade. Voor bedrijven zijn beveiligingssystemen veelal door de bedrijfsverzekering opgelegde beveiligingsmaatregelen. Helaas is het binnen bedrijven nog steeds noodzakelijk om het bedrijfspand en de eigendommen daarin met beveiligingssystemen tegen schade te beveiligen. Het is wel zo dat het ene bedrijf voor een inbreker interessanter is dan het andere bedrijf. Het type beveiligingsysteem en de omvang van de benodigde beveiligingsmaatregelen verschilt per te beveiligen bedrijf. Het is van groot belang om na te gaan in welke risicoklasse uw bedrijf valt om de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen.  


Het spreekt voor zich dat een bedrijf dat ICT apparatuur verkoopt voor een inbreker interessanter is dan een bedrijf dat in straattegels handelt. Echter hebben beide bedrijven bepaalde beveiligingssystemen nodig om grotere schade door inbraak of door brand te voorkomen. Belangrijk is een snelle detectie en doormelding naar politie, brandweer en andere hulpdiensten of contactpersonen zoals het beveiligingsbedrijf. Niet enkel bedrijfspanden moeten met een beveiligingsysteem uitgerust worden. Ook de verlichting op een bedrijfsterrein voorkomt dat ongenode gasten zich vrijuit over uw bedrijfsterrein kunnen voortbewegen. Beveiligingsystemen zijn er in veel soorten en maten waarmee wij u in het complete gebouwbeheer van dienst kunnen zijn. Voorbeelden van de meest toegepast beveiligingsystemen in gebouwen zijn camerabeveiligingsysteem, inbraakbeveiligingsysteem, brandmeldsysteem en toegangscontrole systemen. In Nederland worden bedrijventerreinen collectief door beveiligingsbedrijven beveiligd door 24/7 mobiele surveillancediensten.


Met een camerabeveiligingsysteem houdt u permanent toezicht op en in uw bedrijfspand en omliggend bedrijfsterrein. Een camerabeveiliging systeem bewaakt de bedrijfseigendommen en observeert personen. Direct ingrijpen bij calamiteiten wordt met een goed geïnstalleerd camerabeveiligingsysteem mogelijk. Ook het achteraf terugkijken en analyseren van de in het verleden gebeurde calamiteiten door uzelf en door de opsporingsdiensten behoort tot de mogelijkheden. Verschillen tussen camera beveiligingsystemen zijn aanzienlijk. Bijvoorbeeld voor binnen en buiten met en zonder nachtzicht functionaliteiten.


In ieder bedrijf is een brandbeveiligingssysteem essentieel. De rookmelders in het bedrijfsgebouw zijn op de brandmeldinstallatie gekoppeld waardoor een brand niet alleen in een vroeg stadium gesignaleerd wordt maar ook de locatie van de brand direct bekend is. Met een brandmeldinstallatie is een brand nog te beperken. Waar moet een brandmeldinstallatie voor bedrijven aan voldoen? Brandmeldinstallaties voor bedrijven dienden te voldoen aan de norm NEN 2535. Van sommige brandmeldinstallaties wordt verwacht dat deze door een onafhankelijke inspectie instelling wordt geïnspecteerd. Indien door de inspectie instelling wordt vastgesteld dat de brandmeldinstallatie prima voldoet wordt er een certificaat afgegeven.


Vanaf April 2012 moeten brandmeldinstallaties in gebouwen worden gecertificeerd op basis van het CCV inspectie schema brandmeldinstallaties. Dit geldt wanneer het Bouwbesluit dit voor dat bouwwerk verplicht stelt. Er wordt naar de brandmeldinstallatie in samenhang met andere gebouwgebonden installaties, de bouwkundige staat en ook de organisatorische maatregelen gekeken. Nadat de brandmeldinstallatie is gecertificeerd dient het certificaat meestal jaarlijks te worden verlengd. Uitgangspunt voor alle partijen vormt NEN 2535. De NEN 2535 regelt brandveiligheid in gebouwen door brandmeldinstallaties, de kwaliteit eisen en de projectering richtlijnen. NEN 2535 bevat de eisen waaraan brandmeldinstallaties moeten voldoen. Zoals het aantal rookmelders en handmelder montagehoogte. Het ontwerp van een brandmeldinstallatie wordt in een Programma van Eisen vastgelegd. Het Programma van Eisen (PvE) moet door de eisende partij, vaak de Gemeentelijke brandweer of de verzekeraar worden ondertekend. 


Beveiligingsystemen bedrijven? Neem gerust contact op.